Chapter 11: Emotions and Motivations

Multiple Choice

Questions

  1. Which of the following is a response of the sympathetic nervous system?
    a. extra sugar is released into the bloodstream
    b. increased perspiration
    c. increased respiration
    d. all of the above
  2. Primary emotions are to the ______ pathway as secondary emotions are to the ________ pathway.
    a. mild, intense
    b. hard, soft
    c. fast, slow
    d. pleasant, unpleasant
  3. When faced with a stressful situation, men are likely to respond with the:
    a. fight or flight response
    b. hurt then help response
    c. fist and knees response
    d. tend and befriend response
  4. The adrenal glands release:
    a. cortisol
    b. epinephrine
    c. a and b
    d. melatonin
  5. The phenomenon of misattribution of arousal (e.g. thinking you are in love when really
    you are just scared) is best explained by which theory of emotion?
    a. the James-Lange theory
    b. the two-factor theory
    c. the Cannon-Bard theory
    d. the wishful thinking theory
  6. Which of the following is NOT a kind of non-verbal communication?
    a. facial expression
    b. crying
    c. swearing
    d. tone of voice
  7. Which of the following is classed as a basic emotion?
    a. guilt
    b. shame
    c. jealousy
    d. disgust
  8. The facial feedback hypothesis refers to:
    a. the movements of our facial muscles can trigger emotions
    b. we can judge someone else’s mood by looking at their face
    c. once we know how we are feeling, we change our facial expression
    d. some people disguise their emotions if they look in a mirror
  9. The ability to control one’s emotions is known as:
    a. facial feedback
    b. interpersonal intelligence
    c. emotional regulation
    d. emotional contingency
  10. Which is the correct order for the stages of the sexual response cycle?
    a orgasm, excitement, plateau, resolution
    b excitement, plateau, orgasm, resolution
    c plateau, excitement, orgasm, resolution
    d plateau, excitement, resolution, orgasm
  11.  ________ is the main sugar that the body uses for energy.
    a. insulin
    b. leptin
    c. fructose
    d. glucose
  12. Which eating disorder is characterized by binge eating followed by purging?
    a. anorexia nervosa
    b. fasting
    c. bulimia nervosa
    d. 5:2 syndrome
  13. When faced with a stressful situation women are likely to respond with the:
    a. fight or flight response
    b. hurt then help response
    c. fist and knees response
    d. tend and befriend response
  14. Physical exercise can:
    a. lower blood pressure
    b. improve muscle strength
    c. slow age-related cognitive decline
    d. all of the above
  15. Which of the following is a human sex hormone?
    a. ghrelin
    b. estrogen
    c. insulin
    d. adrenalin
  16. The amount of energy we use while at rest is called our:
    a. basal metabolic rate
    b. resting heart rate
    c. relaxing glucose level
    d. normal insulin level
  17. Social support can have both ________ and ________ effects on our happiness.
    a. minimal, continuous
    b. maximal, sporadic
    c. direct, appreciation
    d. indirect, cumulative
  18. Before taking a test, Sunni says to his friend “I know I can do well on this test.”
    This best illustrates Sunni’s:
    a. over-confidence
    b. self-efficacy
    c. self-doubt
    d. peer review
  19. People who are experiencing high levels of arousal from one event tend to experience unrelated emotions more strongly too. This is called:
    a. general adaptation syndrome
    b. spreading activation
    c. the Cannon-Bard hypothesis
    d. excitation transfer
  20. Both the slow and fast emotional pathways are controlled by the:
    a. thalamus
    b. hypothalamus
    c. frontal cortex
    d. amygdala
  21. According to the text, what kind of role does material wealth play in determining happiness?
    a. huge
    b. significant
    c. small
    d. non-existent
  22. The body mass index (BMI) is calculated using:
    a. calorie intake and calorie output
    b. activity level and carbohydrate consumption
    c. height and weight
    d. blood pressure and heart rate
  23. According to Selye’s general adaptation syndrome, the third stage of our reaction to stress is:
    a. alarm
    b. exhaustion
    c. resistance
    d. mobilization
  24. Which 3 structures make up the HPA axis?
    a. hypothalamus, pineal gland, anterior gyrus
    b. hippocampus, parietal lobe, affective cortex
    c. hippocampus, parasympathetic nervous system, adenoids
    d. hypothalamus, pituitary, adrenal glands
  25. According to the Cannon-Bard theory of emotion:
    a. emotional experience and physiological arousal occur at the same time
    b. emotional experience precedes physiological arousal
    c. physiological arousal precedes emotional experience
    d. we cannot experience different emotions
  26. According to the James-Lange theory of emotion:
    a. emotional experience and physiological arousal occur at the same time
    b. emotional experience precedes physiological arousal
    c. physiological arousal precedes emotional experience
    d. we cannot experience different emotions
  27. The most stressful life event included in the Holmes and Rahe Stress Scale is:
    a. being sent to jail
    b. getting divorced
    c. being fired from work
    d. death of a spouse
  28. Which of the following does NOT influence our feelings of hunger?
    a. insulin
    b. ghrelin
    c. septin
    d. leptin
  29. Anorexia nervosa is characterised by a(n)
    a. distorted body image
    b. extremely low body weight
    c. obsessive fear of gaining weight
    d. all of the above
  30. According to the two-factor theory of emotion, emotion equals:
    a. arousal plus cognition
    b. arousal plus intelligence
    c. attribution plus explanation
    d. attribution plus cognition

Answers

  1. d
  2. c
  3. a
  4. c
  5. b
  6. c
  7. d
  8. a
  9. c
  10. b
  11. d
  12. c
  13. d
  14. d
  15. b
  16. a
  17. c
  18. b
  19. d
  20. a
  21. c
  22. c
  23. b
  24. d
  25. a
  26. c
  27. d
  28. c
  29. d
  30. a

License

Icon for the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Multiple Choice by Sarah Murray is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License, except where otherwise noted.