Chapter 15: Psychology in Our Social Lives

Multiple Choice

Questions

  1. Physically attractive people are usually perceived as:
    a. more intelligent than unattractive people
    b. more dominant than unattractive people
    c. more socially skilled than unattractive people
    d. all of the above
  2. Research has shown a positive correlation between aggression and the level of:
    a. acetylcholine
    b. testosterone
    c. estrogen
    d. GABA
  3. In Milgram’s original study on obedience, what percentage of participants were willing to
    administer the maximum level of shock:
    a. 5%
    b. 30%
    c. 65%
    d. 95%
  4. People are more likely to help others if:
    a. they are in a bad mood
    b. they feel guilty about something
    c. someone else is already helping
    d. they are in a hurry
  5. Punching a wall or kicking a chair when you are angry at a co-worker are examples of:
    a. displaced aggression
    b. inanimate hostility
    c. repression
    d. avoidant attachment
  6. An advertiser who seeks to associate their product with something people already like (for example, a celebrity or a popular song) is making use of:
    a. classical conditioning principles
    b. pseudoscience
    c. operant conditioning principles
    d. sublimation
  7. According to Moreland and Beach, the more frequently we see a person the:
    a. less likely we are to recognize them
    b. less likely we are to trust them
    c. more likely we are to dislike them
    d. more likely we are to like them
  8. Having an audience typically ________ us if we are doing an easy task and ________
    us if we are doing a difficult task.
    a. hinders, hinders
    b. helps, helps
    c. helps, hinders
    d. hinders, helps
  9. Groupthink is most likely when:
    a. there is time pressure
    b. group members feel no sense of group identity
    c. there is a weak leader
    d. group members are in frequent contact with people outside the group
  10. Stimulation of the amygdala is most likely to increase feelings of:
    a. happiness
    b. guilt
    c. shyness
    d. aggression
  11. Evolutionary theory predicts that we will be most likely to help:
    a. old people
    b. family members
    c. poor people
    d. strangers
  12. Research has shown that people are LESS willing to administer severe shocks in the Milgram paradigm if:
    a. they choose the level of shock themselves
    b. the person telling them to administer the shock is in another room
    c. they knew that other people had refused to administer severe shocks
    d. all of the above
  13. In terms of interpersonal attraction, research suggests that:
    a. opposites attract
    b. similarity breeds contempt
    c. birds of a feather flock together
    d. a stitch in time saves nine
  14. We tend to stereotype people on the basis of their:
    a. physical appearance
    b. age
    c. race
    d. all of the above
  15. People who are high in self-monitoring are ______ likely to act in ways consistent with their attitudes than people who are low in self-monitoring.
    a. more
    b. less
    c. neither more nor less
    d. more if they are angry, less if they are sad
  16. To be classed as “intimate”, a relationship must be based on:
    a. passion
    b. acceptance
    c. social support
    d. all of the above
  17. Prejudice is to ________ as discrimination is to ________.
    a. thought, action
    b. race, age
    c. stereotype, categorization
    d. negative, positive
  18. The tendency to underestimate the role of situational factors when deciding why a stranger behaved in a particular way is known as the:
    a. self-serving bias
    b. fundamental attribution error
    c. situational exploitation bias
    d. causal explanation error
  19. If you want someone to be attracted to you, research suggests that you should:
    a. ask them about themselves
    b. argue with them
    c. talk only about yourself
    d. all of the above
  20. The fact that as group size increases, group productivity tends to decrease is most likely explained by:
    a. groupthink
    b. stereotyping
    c. social loafing
    d. social facilitation
  21. According to the “foot in the door” technique, you are more likely to be able to change someone’s attitude if you:
    a. visit them in their home
    b. start by complimenting them on their choice of footwear
    c. tell them how many celebrities hold the attitude you want them to adopt
    d. get them to make a small change in attitude to start with
  22. Jill and John have been married for many years and rely on each other to meet important goals. This reliance reveals that they are:
    a. passionate
    b. interdependent
    c. self-serving
    d. all of the above
  23. Groups that set ________ and ________ goals are more likely to be effective than groups that don’t set these kind of goals.
    a. easy, vague
    b. vague, unreachable
    c. specific, attainable
    d. difficult, unattainable
  24. Which of the following best illustrates the concept of minority influence?
    a. a union is successful in negotiating an improved benefits package for its members
    b. three teenagers manage to persuade their school to adopt a new anti-litter policy
    c. Shari is able to persuade her friend Ivy to give up smoking
    d. the government passes a law requiring cyclists to wear helmets
  25. According to cognitive dissonance theory, we may be motivated to change our attitudes to:
    a. reduce negative feelings
    b. conform to the attitudes of high-status individuals
    c. force others to do the same
    d. increase our level of anxiety
  26. Another term for the fundamental attribution error is:
    a. commitment
    b. correspondence bias
    c. cognitive dissonance
    d. stereotype threat
  27. We are likely to make a ________ attribution to explain our success, and a ________ attribution to explain our failure.
    a. causal, correlational
    b. correlational, causal
    c. person, situation
    d. situation, person
  28. Benjamin thinks that if he kicks his car and swears at his computer he will release his anger and be less aggressive with his co-workers. Benjamin believes in:
    a. the fundamental attribution error
    b. social loafing
    c. social facilitation
    d. catharsis
  29. One likely explanation for why so many people ignored Kitty Genovese’s situation is:
    a. social facilitation
    b. the social responsibility norm
    c. diffusion of responsibility
    d. groupthink
  30. The Implicit Association Test is designed to measure:
    a. verbal ability
    b. unconscious stereotyping
    c. hidden mathematical ability
    d. dream content

Answers

  1. d
  2. b
  3. c
  4. b
  5. a
  6. a
  7. d
  8. c
  9. a
  10. d
  11. b
  12. d
  13. c
  14. d
  15. b
  16. d
  17. a
  18. b
  19. a
  20. c
  21. d
  22. b
  23. c
  24. b
  25. a
  26. b
  27. c
  28. d
  29. c
  30. b

License

Icon for the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Multiple Choice by Sarah Murray is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License, except where otherwise noted.